Roșiile conțin licopen, unul dintre cei mai puternici antioxidanți care împiedică apariția cancerului

În domeniul produselor alimentare si al cercetarilor privind fitonutrientii, nimic nu a fost mai in voga în ultimii ani decat studiile privind licopenul din tomate. Acest carotenoid gasit în tomate (si tot ce e facut din ele) a fost studiat extensiv pentru proprietatile sale antioxidante si prevenirea cancerului.

Antioxidant

Functia antioxidanta a licopenului (capacitatea sa de a proteja celulele si alte structuri din organism de daunele provocate de oxidanti) a fost legata de catre cercetatori de protectia ADN-ului (materialul nostru genetic) in interiorul globulelor albe. Celulele albe (WBC) sunt mediatori ai inflamatiilor si ai raspunsului imun. Prevenirea bolilor de inima se poate face cu succes si cu ajutorul antioxidantului licopen.

Spre deosebire de alti fitonutrienti din alte alimente, ale caror efecte au fost studiate numai la animale, licopenul din rosii a fost studiat în mod repetat la om unde cercetarile au demonstrat o protectie suplimentara împotriva a numeroase tipuri de cancer. Aceste tipuri de cancer pentru care s-a demonstrat capacitatea sporita de prevenire sunt: cel de colon, de prostata, de piept, endometrial, pulmonar, pancreatic.

Proprietatile licopenului sunt sporite în special atunci când se consuma alaturi de alimente bogate in lipide, cum ar fi avocado sau ulei de masline(carotenoidele sunt solubile in grasime, ceea ce inseamna ca sunt absorbite în organism împreuna cu grasimile). Acum intelegem si de ce salatele cu rosii si ulei de masline sau avocado sunt mai sanatoase decat daca mancam aceste alimente singure.Nota: Alimentele organice contin mai mult licopen.

Bine de stiut

Fitonutrientii din tomate devin mai concentrati atunci cand acestea sunt sunt preparate intr-un sos sau pasta si mai usor absorbabili daca asociem rosiile cu ulei de masline. Pentru a absorbi mai mult licopen este recomandat sa mancam rosiile cu coaja.

Afecțiuni cardiovasculare

Licopenele din tomate pot, de asemenea, oferi beneficii in cazul bolilor cardiovasculare. Cercetarile efectuate la Brigham si Spitalul pentru Femei din Boston, MA, sugereaza ca, în plus fata de prevenirea mai multor tipuri de cancer, un consum ridicat de licopene dietetice poate juca un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cercetarile s-au derulat pe 40.000 de femei de varsta medie si mai mare care nu aveau boli cardiovasculare si cancer atunci când a început studiul.

În timpul a mai mult de 7 ani de urmarire, cele care consumau între 7 si 10 portii în fiecare saptamâna de alimente bogate in licopen (rosii si produsele pe baza de rosii, inclusiv suc de rosii, sos de rosii si pizza) au avut un risc mai mic de 29% de a avea boli cardiovasculare, comparativ cu femeile care mananca mai putin de 1,5 portii de rosii pe saptamâna.

Loading...