Banalele alune vă feresc de calculi renali, anemii și lipsă de minerale. Cum se consumă corect

Arbust formând tufărişuri întinse, în poieni, păduri, de la câmpie până la etajul montan mijlociu. Se cultivă numeroase varietăţi cu fructele ameliorate. Lujerii tineri se folosesc pentru împletituri, iar lemnul este adecvat lucrărilor de strungărie.

Mai există o specie de Alun, cunoscut sub denumirea de Alun Turcesc (Corylus colurna), din aceeaşi familie. Este un arbust foios, spontan, megafanerofit până la mezofit, moderat termofil, întâlnit în special pe coaste însorite calcaroase, bogate în humus.

La noi se întâlneşte în special în vestul Olteniei şi în sudul Banatului. Este răspândit în Peninsula Balcanică, Asia Mică, Caucaz, până în Himalaya.

Fructele sunt mai mari decât la Alunul comun, ajungând până la 2 cm în diametru, lat elipsoidale, turtite, muchiate. Compoziţia chimică este similară cu cea a Alunului comun (Corylus avellana). La fel, recomandările terapeutice.

PRINCIPALII CONSTITUENŢI

Alunele au un conţinut redus de apă, cca 3,5%, în schimb sunt foarte bogate în ulei (62%). Conţin cca 14 g% protide, 13 g% hidraţi de carbon, 635 mg% săruri de potasiu, 225 mg% calciu, 330 mg% fosfor, 3,8 mg% fier şi numai 2 mg% sodiu şi urme de cupru. Vitamina A se află în cantitate de 2 ug%, Bl 0,04 mg%, B2 0,20 mg%, niacină 1,4 mg%, iar vitamina C numai 3 mg%.

RECOMANDĂRI TERAPEUTICE

În primul rând, alunele au o valoare nutritivă foarte mare. Sub aspect energetic, 100 g alune au o valoare de 2890 kj, ceea ce este echivalent cu 690 kcal, din care se resorb 89%. Acest fapt fundamentează recomandarea alunelor ca energizant la bolnavii de tuberculoză şi la diabetici.

Fără a se baza pe experimentări ştiinţifice, unii autori consideră că alunele au proprietatea de a dizolva calculii renali. Uleiul de alune este considerat tenifug (favorizează eliminarea teniei). Alunele sunt recomandate tinerilor aflaţi în creştere, persoanelor anemice, femeilor în timpul gravidităţii, copiilor debili şi persoanelor de vârsta a treia.

MOD DE ÎNTREBUINŢARE

Consumate ca atare sau măcinate în amestec cu miere. Uleiul, ca tenifug, câte o linguriţă în fiecare dimineaţă, timp de 15 zile. Un aliment energetic natural pentru sportivi şi alpinişti se prepară din părţi egale de alune, nuci, stafide şi miere.

Observafii. Frunzele de Alun (Folium Corylli) sunt considerate materie primă vegetală cu aplicabilitate terapeutică.

Ele au proprietăţi vasoconstrictive $i tonifiante venoase, cu aplicaţii în tratamentul varicelor şi edemelor la picioare. Se utilizează sub formă de extract fluid în doze de 60-80 picături. Sub formă de infuzie se recomandă extern în tratamentul plăgilor ulceroase varicoase.

Loading...